Izobrazba senzorskih analitičara

14.11.2014 || 09:10 || 9 yrs

Jučer je započela  za voditelje panel skupine  senzorskih analitičara na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu u Zagrebu koja će trajati 5 dana. U izobrazbi sudjeluju Veleučilište u Karlovcu te projektni partneri GRM Novo Mesto, Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" i Udruga malih sirara Karlovačke županije  "Korni".

Prvo predavanje obuhvatilo je teorijskI dio – upoznavanje budućih kandidata s osnovama senzorskih analiza - teorijske osnove i principi senzorske procjene; Senzorska  svojstva i putovi kojima se zapažaju;, Uvjeti pod kojima se provode senzorske analize; Pregled testova koji se koriste u senzorskoj procjeni hrane; Testovi razlika, sklonosti i opisni testovi; Statističke metode u interpretaciji rezultata senzorskih testova.

Preostala četiri dana odradit će se praktični dio – Test identifikacije osnovnih okusa; test identifikacije mirisa; test boja; test utvrđivanja graničnih koncentracija osjetljivosti okusa; test razlika u okusu, mirisu ili boji; test rangiranja okusa, mirisa ili boje po intenzitetu; testovi razlika u okusu, mirisu ili boji na uzorcima sireva;  ranking testovi okusa, mirisa ili boje na uzorcima sireva.

Na osnovi uspjeha kandidata na provedenom testiranju izradit će se rang lista općeg uspjeha prema kojoj će svi kandidati čija uspješnost bude ≥65%  dobiti certifikat o stečenoj sposobnosti i kvalifikaciji za senzorskog analitičara.