CENTAR IZVRSNOSTI

Centar izvrsnosti sirarstva - CIS

Sirarski centar izvrsnosti nastao je kao rezultat projekta Regionalna proizvodnja sireva – poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak, akronim NAPREDAK. Cilj projekta bio je potaknuti i unaprijediti proizvodnju sira u skladu s EU standardima putem tehnološkog i poduzetničkog obrazovanja namijenjenog postojećim i budućim poduzetnicima sirarima na području Karlovačke županije i Jugoistočne Slovenije.

Provedene su edukacije za potrošače i proizvođače sira te radionice i motivacijski seminari. U sklopu projekta posjetili smo 12. Međunarodni sajam – Käsiade u austrijskom Tirolu, stekli brojna poznanstva, te se povezali sa znanstvenom institucijom „Bundesanstalt für Alpenländische Milchwirtschaft“. Uz razmjenu iskustava, nastale su i nove ideje za razvoj i promoviranje sirarstva u Karlovačkoj županiji u ekonomskom, strukovnom i znanstvenom smislu te su stvoreni uvjeti za stvaranje centra izvrsnosti. Iz projekta je proizašla i formirana panel skupina senzorskih analitičara mliječnih proizvoda – sireva.

SVRHA CENTRA IZVRSNOSTI

Implementacija najnovijih znanja u proizvodnji sira, pružanje savjetodavne i tehničke pomoći, unapređenje i razvoj postojeće proizvodnje sira, kontrola kvalitete te istraživanje tržišne prihvatljivosti. Suradnja s malim proizvođačima sira i industrijom, te osposobljavanje vezano za sirarsku problematiku također su predmet centra izvrsnosti kako bi se lakše prihvatili izazovi i riješili problemi koji se susreću u proizvodnji sira.

CIS je rezultat projektnog partnerstva i prekogranične suradnje između Hrvatske i Slovenije te je isti osnovan i u Sloveniji na GRM-u Novo mesto – center biotehnike in turizma.

Naša misija je da osiguramo edukativnu, savjetodavnu i tehničku pomoć u proizvodnji sira te da pomognemo očuvanju tradicionalnih autohtonih mliječnih proizvoda.

Vizija nam je umrežiti male proizvođače sira te pružiti informativnu i savjetodavnu podršku tijekom cijelog procesa od proizvodnje do plasmana na tržište.

KONTAKT
Tel. 047/ 843 568
Veleučilište u Karlovcu
Trg J.J. Strossmayera
centar.izvrsnosti@vuka.hr

Tel. 07/ 39 34 700
Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma
Sevno 13, 8000 Novo mesto
center.odličnosti@gmail.com