O PROJEKTU
Vrijeme trajanja projekta je od 01.03.2014.-17.03.2015.
Ukupni troškovi projekta: 204.018,50 EUR
Opći cilj
Cilj projekta je potaknuti i unaprijediti proizvodnju sira u skladu s EU standardima, kroz tehnološka i poduzetnička obrazovanja.
Posebni ciljevi su:
- istražiti postojeću proizvodnju, kvalitetu i kvantitetu sira
- povećati razinu tehnološkog i poduzetničkog znanja u postojećoj proizvodnji
- poticati buduću proizvodnju i izvoz
- osnivanje Centara izvrsnosti u Karlovačkoj županiji i Jugoistočnoj Sloveniji
- umrežavanje i unapređivanje „Ceste sira“
- promocija sira i edukacija potrošača (kultura konzumacije)
Glavne aktivnosti u projektu
Tehnološko i poduzetničko istraživanje
- istraživanje o količini i kakvoći sira
- istraživanje kulture konzumacije sira
- istraživanje sljubljivanja sira s lokalnim proizvodima
- istraživanje iz područja poduzetništva za sirare Karlovačke županije i Jugoistočne Slovenije
- izrada kurikuluma obrazovanja za proizvodnju i distribuciju sira
Obrazovanje i treninzi
- radionice o poduzetništvu u proizvodnji sira
- motivacijski seminari za proizvođače mlijeka i sirare
- edukacija iz tehnologije proizvodnje sira
- edukacija potrošača
Podizanje razine tehnološkog znanja i formiranje “Centara izvrsnosti“
- formiranje „Centara izvrsnosti“
- razmjena iskustava i znanja u proizvodnji sira
- obuka trenera senzorike
- povezivanje sa znanstvenom institucijom u EU (Bundesanstalt für Alpenländische Milchwirtschaft Rotholz, Jenbach - Österreich – Tirol)
Informiranje i obavještavanje javnosti
- izrada web portala
- izrada vodiča o proizvodnji sira
- izrada filma o lokalnoj proizvodnji sira
- održavanje Izložbi sira
- lociranje Ceste sira
- promotivne aktivnosti projekta (konferencije za novinare, objava u tiskanim i elektronskim medijima, znanstveno-stručni članci)
Očekivani rezultati
- educirani tehnolozi iz poduzetništva
- educirani sirari iz poduzetništva
- educirani sirari iz područja tehnologije
- sudionici na predavanjima
- obučeni treneri za senzorsku ocjenu sira