O PROJEKTU

Vrijeme trajanja projekta je od 01.03.2014.-17.03.2015.
Ukupni troškovi projekta: 204.018,50 EUR

Opći cilj

Cilj projekta je potaknuti i unaprijediti proizvodnju sira u skladu s EU standardima, kroz tehnološka i poduzetnička obrazovanja.

Posebni ciljevi su:

  • istražiti postojeću proizvodnju, kvalitetu i kvantitetu sira
  • povećati razinu tehnološkog i poduzetničkog znanja u postojećoj proizvodnji
  • poticati buduću proizvodnju i izvoz
  • osnivanje Centara izvrsnosti u Karlovačkoj županiji i Jugoistočnoj Sloveniji
  • umrežavanje i unapređivanje „Ceste sira“
  • promocija sira i edukacija potrošača (kultura konzumacije)

Glavne aktivnosti u projektu

Tehnološko i poduzetničko istraživanje

  • istraživanje o količini i kakvoći sira
  • istraživanje kulture konzumacije sira
  • istraživanje sljubljivanja sira s lokalnim proizvodima
  • istraživanje iz područja poduzetništva za sirare Karlovačke županije i Jugoistočne Slovenije
  • izrada kurikuluma obrazovanja za proizvodnju i distribuciju sira

Obrazovanje i treninzi

  • radionice o poduzetništvu u proizvodnji sira
  • motivacijski seminari za proizvođače mlijeka i sirare
  • edukacija iz tehnologije proizvodnje sira
  • edukacija potrošača

Podizanje razine tehnološkog znanja i formiranje “Centara izvrsnosti“

  • formiranje „Centara izvrsnosti“
  • razmjena iskustava i znanja u proizvodnji sira
  • obuka trenera senzorike
  • povezivanje sa znanstvenom institucijom u EU (Bundesanstalt für Alpenländische Milchwirtschaft Rotholz, Jenbach - Österreich – Tirol)

Informiranje i obavještavanje javnosti

  • izrada web portala
  • izrada vodiča o proizvodnji sira
  • izrada filma o lokalnoj proizvodnji sira
  • održavanje Izložbi sira
  • lociranje Ceste sira
  • promotivne aktivnosti projekta (konferencije za novinare, objava u tiskanim i elektronskim medijima, znanstveno-stručni članci)

Očekivani rezultati

  • educirani tehnolozi iz poduzetništva
  • educirani sirari iz poduzetništva
  • educirani sirari iz područja tehnologije
  • sudionici na predavanjima
  • obučeni treneri za senzorsku ocjenu sira